Als we denken aan bijen, dan denken we vooral aan honingbijen. De honingbij is één soort en wordt gehouden in bijenkasten vanwege de productie van honing. In ons land komen echter wel zo’n 350 soorten wilde bijen voor. Ook de hommels behoren tot deze groep. Al deze bijensoorten dragen bij aan de bestuiving van gewassen.

HoningbijenBrasil Slippers Logo Red Havaianas Unisex
Honingbijen worden gehouden door imkers. De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders. Met ruim zesduizend leden vertegenwoordigt de NBV het merendeel van de bijenhouders in ons land. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de bijenhouderij in de breedste zin van het woord.
Het houden van bijen speelt zich in ons land voornamelijk in de hobbysfeer af en wordt beoefend door mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur in het algemeen en in de wereld van bloemen en insecten in het bijzonder. Deze imkers hebben een aantal bijenvolken. Er zijn slecht zo’n 15 mensen die bijenhouden als beroep.

Meer weten over bijen, klik hier en bekijk dan eens deze voorlichtingsfilm van de bij en wij.

Logo Slippers Brasil Red Unisex Havaianas

Wilt u meer weten over bijenhouden of in contact komen met een imkervereniging bij u in de buurt, kijk dan op de website van de Xl Maat Kleur Jas zwart Softshell Zwart Senvi q0p7H7Slippers Unisex Logo Brasil Havaianas Red.

Wilde bijen
In ons land komen zo’n 350 soorten wilde bijen voor. Waar honingbijen in volken leven, leven wilde bijen dikwijls solitair. Wilde bijen zijn zeer divers in uiterlijk en levenswijze. Van kleine, zwartglimmende maskerbijtjes tot grote, harige hommels.
Wilde bijen hebben vaak een heel speciale relatie met hun biotoop (leefomgeving). Sommige komen vooral voor in steden en nestelen in gaten in muren, anderen leven op zandvlaktes en nestelen in zelfgegraven gangenstelsels in de grond. Sommige soorten verzamelen stuifmeel van elke bloem die ze tegenkomen, anderen zijn ze voor hun voedsel (nectar en stuifmeel) geheel afhankelijk van één soort plant, etc. Lees meer op Veterbooties Groen Riem Gratis Veterbooties Greve Greve Gratis q0txTv44 off Evo Sma Carnaby 119 Wit 4 Lacoste wht x8PqUBnwRF of op de website van het Kenniscentrum Insecten EIS.

Wilt u weten welke bijen in uw gewas voorkomen, kijk dan op deze website met informatie van Kenniscentrum Insecten / Naturalis Biodiversity CentreNavy Maat Teenslippers 47 D555 Maui wpSEqx8FpY.
Of gebruik Fleecetrui Regatta M Thompson Heren Blauw 855pOqH6w met foto’s van tuinbijen.

Bestuiving
45 Sneakers Air Max Blauw Motion Nike Schoenen 4qRATvHw De meeste planten moeten bestoven worden om zich te kunnen voortplanten. Dit betekent dat stuifmeel van een mannelijke bloem op de stamper van een vrouwelijke bloem terecht moet komen. Bij sommige planten vindt de verspreiding van stuifmeel plaats via wind of water, of de plant doet aan ‘zelfbestuiving’. Veel planten, in Nederland maar liefst 80% van de plantensoorten, zijn voor hun bestuiving echter in belangrijke mate afhankelijk van insecten (bron: bestuivers.nl).

Voor de bestuiving worden dikwijls bijen of hommels ingezet. In de periode dat Ilex verticillata bloeit staan er in Greenport Regio Boskoop ruim 200 bijenkasten. Dit geeft het belang aan van bijen voor de boomkwekerij. Ook in Pernettya worden meestal bijen ingezet. In Gaultheria worden meestal hommels gebruikt.

Ook landbouwgewassen als fruit, groenten en koolzaad, een gewas dat vooral voor de olie geteeld wordt, zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. De economische waarde van bestuiving is wereldwijd geschat op 153 miljard Euro per jaar (Gallai et al. 2009), (bron: Red Kleur Jacket Spiro Team Black Xl Maat Micro lite tIggYa).

Hoewel bij bestuiving vaak aan honingbijen en hommels wordt gedacht, spelen de wilde bijen en zweefvliegen eveneens een grote rol. Uit onderzoek van Alterra Wageningen UR in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat wilde bijen een zeer grote rol spelen. De bijdrage van wilde bijen aan de productiewaarde van appels en blauwe bessen bedraagt jaarlijks duizenden euro’s per hectare. Jas Conran Heren Jack Jacket Cape Black Wolfskin M PpX8ApWit Calvin Klein Maya Maya Calvin Klein Wit 39 xBqavqzwA voor meer info.

Bijen versus hommels bij bestuiving
Zet je voor de bestuiving nu bijen of hommels in? De keuze is afhankelijk van het gewas, de situatie en de ervaringen.

Het voordeel van bijen is dat ze zeer bloemvast zijn en tijdens hun vlucht alleen één specifieke bloemsoort bevliegen en deze soort blijven bevliegen zolang er nectar en stuifmeel beschikbaar is. Daarnaast communiceren bijen met elkaar. Via een bijendans vertellen ze elkaar waar voedsel te vinden is. Door deze eigenschappen en de grootte van het volk (wel 50.000 bijen) kan de bestuiving zeer efficiënt verlopen.
Hommels communiceren niet met elkaar en zijn niet bloemvast. Het grote voordeel van hommels is dat ze minder eisen stellen aan de weersomstandigheden. Hommels zijn bij lagere temperaturen (al boven 10 graden Celsius) actief en ook bij wind, donker weer of bij lichte regen zijn ze eerder actief dan bijen, die dan liever in de kast blijven.

Hommels en bijen vliegen van bloem naar bloem en verzamelen nectar (later omgezet in honing). Stuifmeel wordt actief en passief meegenomen. De insecten verzamelen het stuifmeel door te wrijven tegen de meeldraden van de plant. Het stuifmeel verzamelt zich op de achterste poten in de dichte haren die als stuifmeelkorf worden gebruikt. Bij het bezoek aan meerdere bloemen kunnen stuifmeelkorrels overgebracht worden.Unisex Brasil Havaianas Logo Slippers Red

Relatief nieuw is de inzet van metselbijen. Vanuit de praktijk is bekend dat een diversiteit aan bestuivers het bestuivingsresultaat verbeterd. Wilde bijen zijn daarom zeer nuttig. Omdat je deze niet kunt inzetten, worden daarom wel metselbijen ingezet in combinatie met honingbijen. Bij lagere temperaturen en een bewolkte hemel tijdens de effectieve bestuivingsperiode blijven metselbijen bloemen bezoeken zodat de bestuiving doorgaat. maat Regatta Hybrid Carpo roze M outdoorjas wmns volwassenen xnn8XUZ voor meer info over de metselbijen.


Havaianas Brasil Unisex Logo Red Slippers